Elsősegély

Facebook

10 hasznos tanács emésztőrendszerünk normál működéséért*


Az elfogyasztott táplálék minősége és összetétele kihat az emésztőrendszer működésére és testünk tápanyagokkal való ellátottságára, emiatt az emésztőrendszer egészségével való törődés mindenki számára fontos kell, hogy legyen. Tudatos táplálkozással, kis odafigyeléssel sokat tehetünk emésztőrendszerünk egészségéért, megfelelő működéséért. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány tippet:


1.Egyen gyakrabban kisebb mennyiségeket, de az elfogyasztott étel összes energiatartalma ne növekedjék és az egyes étkezéseknél legyen közel azonos! Étkezzen naponta lehetőleg ötször a 2-3 nagyobb étkezés helyett!

2. Elfogyasztott ételei tartalmazzanak kellő mennyiségű rostot: egyen mind az öt étkezéshez, lehetőség szerint zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint több teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó, és hüvelyesekből készített ételeket!

3. Egyen több halat: legalább hetente egyszer, de lehetőleg háromszor fogyasszon halat!
4. Fogyasszon kevesebb zsiradékot, zsírban és olajban sütött ételeket!
5. Fogyasszon rendszeresen fermentált tejtermékeket!
6. Lehetőleg kevésbé zsíros húsokat válasszon, mint például csirkét (bőr nélkül), pulykát, nyulat, esetleg sovány marha-, sertés-, vagy bárányhúst!
7. Igyon több folyadékot, legalább másfél, melegebb időben két litert naponta, és mértékkel fogyassza a koffeintartalmú, alkoholos és cukrozott italokat!
8. Étkezzen nyugodt körülmények között, és lassan, alaposan rágjon meg minden falatot!
9. Mozogjon rendszeresen; heti 5 alkalommal iktasson be 30 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást, mellőzze a dohányzást!
10. Törekedjen az ideális testsúly kialakítására és megtartására, a túlsúllyal élőknél gyakrabban fordul elő emésztőrendszeri panasz.

*Forrás: a WGO (Nemzetközi Gasztroenterológiai Szervezet) által az Egészséges Emésztés napja alkalmából, 2008. május 29-én kiadott 10 általános táplálkozási tanács az egészséges emésztés megőrzése érdekében


Cimkék: ,  ,
Elérhetőségek

4027 Debrecen,

 Füredi út 76.

(Energym fitness

épületén belül)Telefonszám:

0670-32-32-179

 

Részletesebb információért

KATTINTSON IDE!